top of page

Kanallar Şehri: Amsterdam



Amsterdam, Hollanda’nın en yük, Avrupa’nın ise 6. büyük kentidir. Adını Amstel nehrinden almaktadır. Pek çok Dutch- Felemenk kurumun ve Philips ve ING gibi dünyanın en iyi 500 şirket listesindeki 7 şirketin merkezlerinin bulunduğu finans ve kültür merkezidir. Kanalları, müzeleri, sokakları, mimari dokusu ile her yıl 3,66 milyon uluslararası ziyaretçi ağırlamaktadır. Anadilleri Dutch yani Felemenkçe olmasına rağmen İngilizce kullanımı da yaygındır. Pek çok eğitim kurumu programlarını İngilizce olarak da sunmaktadır.

Dünyanın en bisiklet dostu kentlerinden biridir. Bisiklet yolları, parkları ile bisiklet sürücülerine pek çok olanak sunan ve öncelik tanıyan bir yapıdadır. Ekonomik bir ulaşım yolu olması sebebiyle öğrenciler tarafından kullanımı oldukça yaygındır. Şehri tecrübe etmek için de en verimli, keyifli ve faydalı yollardandır. Şehir içi ulaşımın %38’i bisiklet, %35’i otobüs ve tramvay yoluyla sağlanmaktadır. Avrupa’nın diğer şehirlerine göre oldukça kompakt bir şehirdir.

Amsterdam’da Eğitim

814 bin nüfuslu bir şehirdir. Londra, Paris gibi başkentlerdekinden daha az sayıda üniversite bulunmaktadır. QS University Rankings listesinde 57. Sırada olan University of Amsterdam en bilinen kurumudur. The Amsterdam School of International Business (AMSIB), The Amsterdam Fashion Academy gibi özel eğitim kurumları da tercih edilmektedir. Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında dönemler daha uzun olup 40 haftadır. Batı Avrupa’nın merkezinde olması Brüksel, Köln, Antwerp, Paris gibi şehirlere demir yolu ve karayolu ulaşım kolaydır ve ekonomiktir. Öğrencilerin eğitimlerini ve vizyonlarını geliştirmeleri için avantaj sağlamaktadır.

Sınıflar 15 kişiliktir. Küçük grup eğitimleri daha fazla verim almak açısından avantajlıdır. Örneğin Amsterdam Üniversite kampüsünün şehir içinde oluşu uluslararası öğrencilerin şehre, yaşama ve kültüre daha çabuk adapte olabilmesini sağlamaktadır. Spor olanakları öğrencilere indirimli sunulmaktadır.

İngiltere ve Amerika ile karşılaştırıldığında eğitim ücretleri daha düşüktür. Lisans eğitimi uluslararası öğrenciler için ortalama yıllık €6,000, master programları ise €8,000- €20,000 arasındadır.



Öğrenci Hayatı

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bisiklet en yaygın ulaşım aracı. Hem ekonomik hem sportif seçenek olması dolayısıyla da öğrenciler için tercih sebebidir. Hem sosyal hem kültürel olarak hareketli bir kent olmasına rağmen pek çok başkente göre daha sakin olabilir. Mağaza ve dükkanlar saat 6 veya 7’de kapanır. Ayrıca Pazar günleri de kapalıdır. Konaklama olarak 4-5 öğrencinin ortak daire kiralaması yaygın bir seçenektir. Aylık masrafı €350- €500 civarındadır. Uygun bir seçenek bulmak için Mayıs ayı itibariyle araştırma yapmak önerilir.


Öğrencilere Amsterdam’da bir banka hesabı açmaları önerilir; bazı mağaza ve dükkanlar sadece nakit veya Debit kart kabul etmektedir. Eğitim alırken aynı zamanda çalışmak isteyen uluslararası öğrencilerin mutlaka Dutch sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir. Yıl içinde haftada 10 saat, yaz aylarında yarı veya tam zamanlı çalışmayı kapsamaktadır.

bottom of page